Papa Ivan Pavao II.

Prva pomisao mnogih kada čuju riječ papa je lik starca s bijelom kapicom na glavi. Ipak, jedan osobiti papa, Ivan Pavao II., uspio je svoje papinsko poslanje satkati tako da će ga se uvijek povezivati s mladima i pamtiti kao Papu mladih, ali - usudim se reći - i kao mladog papu. Ne mislim pritom na njegove godine, već na to da je, unatoč godinama, starosti, bolestima i slabosti, uvijek ostao mlad u srcu i uvijek znao komunicirati s mladima i razumjeti ih. Kroz rad s mladima, kroz susrete i neumoran dijalog s njima, papa je bio nošen mladima i tako i sam ostajao mlad. Sveti Ivan Pavao II. - imenom Karol Józef Wojtyła - 264. je Petrov nasljednik. Rodio se u Wadowicama u Poljskoj 1920. Za papu je izabran 16. listopada 1978. godine. Umro je 2. travnja 2005, a blaženim ga je proglasio njegov dugogodišnji suradnik i nasljednik - papa Benedikt XVI. i to 1. svibnja 2011. godine, na nedjelju koju je upravo Ivan Pavao II. posvetio Božjem milosrđu. Već u prvim danima nakon njegove smrti osjećao se u zraku miris svetosti i Božji je narod na mnoge načine pokazao svoje čašćenje prema njemu. To se i ostvarilo na nedjelju Božjeg milosrđa 2014. kada ga je papa Franjo proglasio svetim. Svetim je tada proglasio i Ivana XXIII.

Svetac već za života - kojeg se Crkva danas spominje - bio je drugo dijete u obitelji. Otac mu se zvao Karol, majka Emilia - umrla je 1929. – a stariji brat Edmund. Studira na sveučilištu u Krakowu, no kada su ga nacisti zatvorili 1939, mladi Karol do 1944. radi u kamenolomu i kemijskoj tvornici kako bi zaradio za život, te izbjegao deportaciju u Njemačku. Svećenički poziv osjetio je 1942. U tajnosti pohađa predavanja na Teološkom fakultetu. Istodobno, jedan je od promicatelja 'Rapsodijskog kazališta' koje je također djelovalo u tajnosti. Nakon rata nastavlja teološki studij sve do svećeničkog ređenja 1946. godine. Poglavari svjesni njegovih talenata i iznimne sposobnosti šalju ga na daljnji doktorski studij u Rim. Nakon dvije godine vraća se u Poljsku gdje obavlja službu studentskog kapelana u Krakowu, a kasnije postaje profesorom morala na krakowskoj bogosloviji i Teološkom fakultetu u Lublinu. U 38-oj godini života Wojtyła postaje najmlađi poljski biskup. Papa Pavao VI. imenuje ga krakowskim nadbiskupom za vrijeme Drugog vatikanskog koncila na kojem je pružio i važni prinos u izradi konstitucije 'Gaudium et spes'. Pavao VI. 1967. nadbiskupa Wojtyłu kreira kardinalom. Dvije godine poslije 6. kolovoza papa umire i nasljeđuje ga - ali samo na 33 dana - kardinal Albino Luciani koji uzima ime Ivan Pavao I. On je umro u noći s 28. na 29. rujna 1978. i već 14. listopada otvara se nova konklava.

Dva dana kasnije, 16. listopada, Karol Wojtyła izabran je za Papu. Nakon punih 455 godina izabran je netalijan, prvi slavenski papa u povijesti. Wojtyła je uzeo ime dvojice svojih prethodnika - Ivan Pavao II.  Za vrijeme pontifikata bio je na 104 apostolska putovanja. Treći posjet Hrvatskoj u lipnju 2003. bilo je njegovo 100. putovanje. Pohodio nas je još 1994. i 1998. Objavio je 14 enciklika, 41 apostolsko pismo te nekoliko knjiga. S njim se ukupno srelo više od 300 milijuna ljudi. Utemeljio je Papinsku akademiju za život, Papinsku akademiju za društvene znanosti i ustanovio Svjetski dan bolesnika i Svjetski dan mladeži. U subotu, 2. travnja, 2005. godine u 21 sat i 37 minutu u času smrti Ivana Pavla II., koji je umro u privatnim vatikanskim odajama, uz njega su u duhu i molitvi bili vjernici širom svijeta, osobito stotine tisuća na Trgu sv. Petra. Čitav svijet pratio je te trenutke putem medija. Blagdan sv. Ivana Pavla II. obilježava se na današnji dan kada je i 1978. služio misu prvi puta kao poglavar Katoličke crkve.

 

 

 

Između mladih i pape postojao je uzajaman odnos povjerenja i ljubavi. No, odakle ta silna simpatija mladih prema jednom starcu od kojeg ih dijele tolike generacije? Zašto generacijski jaz u ovom slučaju nije učinio svoje? Ovaj karizmatični papa imao je dovoljno povjerenja, poštovanja i ljubavi za mlade da su oni u njemu uspjeli prepoznati iskrenog i istinitog sugovornika. Ne nekoga tko ih kritizira i tko nema povjerenja u njih, kao mnogi stariji ljudi u odnosu s mladima. Nego nekoga tko u njih polaže svoje nade, vjeruje u njih i u njima vidi budućnost svijeta i Crkve i to im daje jasno do znanja. Na samom početku svog pontifikata izrekao je mladima poruku koja će obilježiti cijeli njegov rad: Vi ste budućnost svijeta, nada Crkve! Vi ste moja nada! Nije čekao da mladi dođu k njemu, već im je prvi pošao u susret. U svim svojim pastoralnim putovanjima, u svim zemljama koje je posjetio, tražio je poseban susret s njima - želio je razgovarati s njima, čuti ih i odgovoriti na njihova pitanja i očekivanja. Govorio im je: Nije najvažnije ono što ću ja vama reći, puno je važnije ono što vi meni imate reći. Nije nužno da mi to izrazite riječima - govorite mi svojom prisutnošću, pjesmom, plesom, predstavom, entuzijazmom. Htio je čuti mlade, ne samo slušati, nego zbilja čuti i zato ih je poticao da se izraze na koji god način žele i mogu. Bilo mu je istinski stalo do poruke koju mu žele prenijeti.

 

Najljepši i najplodniji dar kojeg je sveti Ivan Pavao II. darovao mladima svakako je Svjetski dan mladih, koji je službeno započeo 1986. godine. Taj se Dan svake godine obilježava na Cvjetnicu, a svake je druge ili treće godine zajednička proslava kada se mladi iz cijeloga svijeta okupljaju u nekom gradu slaveći Boga. Svaki susret događa se u drugom gradu – tako je prvi, na primjer, bio u Buenos Airesu, posljednji je bio u Rio de Janeiru, a sljedeći će biti 2016. godine u Krakówu. Svjetski dan mladih za papu je bila prilika da se obrati mladima cijeloga svijeta, da im se stavi na raspolaganje i da im približi Krista koji je odgovor na sva njihova traganja. Omogućio je mladima širom svijeta da se susretnu s Kristom, da kroz druženja upoznaju različite kulture, da razmjenjuju mišljenja i da se osnaže u vjeri. Papa je bio prisutan na svakom susretu, željan dijaloga s mladima i taj osjećaj je bio obostran, što potvrđuju milijuni mladih koji su prisustvovali svakom Svjetskom danu mladih.

 

 

Papa je znao što je mladima na srcu, koje su njihove težnje, njihovi strahovi i njihova nadanja, i znao je da je odgovor na sva njihova pitanja samo jedan: Isus Krist. Ta se pronicljivost može pročitati i u njegovim riječima: Isus je taj kojeg tražite kada sanjate o sreći; on je taj koji vas čeka kada vas ne zadovoljava ono što ste pronašli; on je ljepota koja vas tako privlači; on je taj koji u vama budi žeđ za radikalnošću i ne dozvoljava vam da olako idete u kompromise; on vas prisiljava da odbacite maske koje čine život lažnim; on je taj koji čita u vašem srcu najistinskije odluke koje drugi žele ugušiti. Papa je znao što mladi traže i znao je gdje to mogu pronaći, stoga je bio neumoran u svom nastojanju da ih privuče Kristu. Zbog njegove spontanosti, iskrenosti, srca punog nade i povjerenja i zbog svega do sada rečenog - što je ipak samo mali dio jednog velikog života - ovaj izuzetni papa opravdano može biti nazvan i u povijesti zapamćen kao mladi papa i Papa mladih. S tim u svezi, njegov rad s mladima je zasigurno bio jedan veliki komad staze na njegovom putu do svetosti.

 

 

Litanije po zagovoru svetog Ivana Pavla II. - pape:

 

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!
 Sveti Ivane Pavle II, moli za nas!
Ivane Pavle II, Veliki Papa...
Ivane Pavle II, namjesniče Kristov na zemlji...
Ivane Pavle II, nasljedniče svetoga Petra...
Ivane Pavle II, poglavaru Crkve dvadesetog stoljeća...
Ivane Pavle II, koji si uveo kršćanstvo u treće tisućljeće...
Ivane Pavle II, koji si bio potpuno predan Gospi u znaku «Totus Tuus»...
Ivane Pavle II, ljubitelju svete krunice...
Ivane Pavle II, zagovorniče ekumenizma...
Ivane Pavle II, hodočasniče u Marijanska svetišta...
Ivane Pavle II, marljivi apostole...
Ivane Pavle II, navjestitelju Evanđelja...
Ivane Pavle II, poslušan poticajima Duha Svetoga...
Ivane Pavle II, navjestitelju Božjega milosrđa...
Ivane Pavle II, čuvaru crkvenog nauka...
Ivane Pavle II, apostole Drugog vatikanskog koncila...
Ivane Pavle II, apostole Euharistije...
Ivane Pavle II, apostole bolesnika...
Ivane Pavle II, apostole suvremenih medija...
Ivane Pavle II, učitelju istine...
Ivane Pavle II, prijatelju malenih...
Ivane Pavle II, prijatelju mladih...
Ivane Pavle II, osnivaču Dana mladih...
Ivane Pavle II, hrabri propovjedniče...
Ivane Pavle II, neustrašivi proroče...
Ivane Pavle II, neumorni putniče...
Ivane Pavle II, koji si praštao neprijateljima...
Ivane Pavle II, uzore kršćanima...
Ivane Pavle II, zagovorniče sretne smrti...
Ivane Pavle II, uzore umiranja...
Ivane Pavle II, primjeru svetosti...
Ivane Pavle II, ljubitelju siromaštva...
Ivane Pavle II, proglasitelju svetaca i blaženika...
Ivane Pavle II, glasniče ugnjetenih...
Ivane Pavle II, zagovorniče svih naroda kod Boga...

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

- Moli za nas sveti Ivane Pavle II
- Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se! Bože, koji si sv. Papu Ivana Pavla Drugog postavio za Pastira svoje Crkve, daruj nam da po Njegovom zagovoru hrabro ispovijedamo svoju vjeru, ljubimo Crkvu Katoličku, njegujemo posebnu pobožnost prema Majci Crkve te da jednom dospijemo u Kraljevstvo nebesko. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.