Omogućeno ponovno slavljenje sv. Mise s narodom

 

Dragi moji Župljani!

 

Prije svega Vam čestitam blagdan sv. Josipa radnika! Ako danas ne bude roštilja, ne bojte se, bit će kasnije.  :)

 

Poslije mjesec i pol dana gdje smo se "bojali" jedni drugih od moguće zaraze, ali s razlogom, dobili smo mogućnost od 2. svibnja 2020. ponovno slaviti sveta Misna slavlja s narodom. Pišem Vam ovim putem određene smjernice koje SVI moramo poštovati.

 

Donesene smjernice:

 

1. SOCIJALNA DISTANCA – udaljenost između sudionika slavlja barem 2 metra. Tu ćemo morati svi malo pripaziti jer župnik neće moći mjeriti kolika je razdaljina između svakoga od vas. Isto tako neka ulaz i izlaz iz crkvenog prostora bude pojedinačan, ne grupni, poštujući preporučeni razmak između osoba. Dolazak na svetu pričest bit će isto takav poštujući socijalnu distancu.

 

2. OGRANIČEN BROJ SUDIONIKA – zbog veće udaljenosti između sudionika euharistijskog slavlja bit će ograničen broj vjernika. Stoga, apeliram, da ne dođemo odmah svi prve nedjelje u crkvu. Podsjećam da su mise i tijekom tjedna kada je ipak prisutan manji broj vjernika. Prvenstvo neka ima rodbina onih za koje se služe misna slavlja. Apeliram da se isto tako ne ide na crkveni kor. Preporuča se, gdje je to moguće, da se misna slavlja održavaju na vanjskome prostoru, a to je u našem slučaju gotovo nemoguće.

 

3. DEZIFENKCIJA – crkveni prostori će se prije i poslije svetih misa prozračiti i dezinficirati. Isto tako na ulazu će biti dezinficijens. Možda bi bilo najbolje da imamo svoj vlastiti dezinficijens, ukoliko ga posjedujemo.

 

4. RIZIČNE SKUPINE – sve rizične skupine neka zbog vlastitoga zdravlja ostanu kod kuće. Također ukoliko imate temperaturu ili alergije ili običnu prehladu, molim Vas ostanite još za sada doma. Preporuča se nošenje maski u zatvorenome prostoru.

 

5. SAKRAMENTI I POBOŽNOSTI – podjela sakramenata vjenčanja i krštenja vršit će se uz pridržavanje svih gore navedenih smjernica. Sakrament ispovijedi organizirat će se s vremenom u primjerenome prostoru, tu molim za još malo strpljenja. Primanje sakramenata Prve Pričesti i Krizme se odgađaju do daljnjega. O drugim datumima bit ćete naknadno i na vrijeme obaviješteni. Pobožnost krunice odvijat će se normalno, ali uz jasno pridržavanje gore navedenih smjernica.

 

6. OSTALO – na snazi i dalje ostaje odluka o uklanjanju blagoslovljene vode na ulazu u crkvu. Isto tako pod misom si nećemo pružati znak mira. Primanje euharistije i dalje će biti na ruke. Župna kateheza za prvopričesnike i krizmanike odgađa se do daljnjega.

 

Nakon svega gore navedenoga, moramo se zapitati što JA mogu učiniti? Kako ću ja pristupiti ovoj situaciji koja me ograničava u onome što je nama kao vjernicima važno? Nažalost, tu će morati svatko postupiti po vlastitoj savjesti. Stoga, osobno, molim za još malo strpljenja. Ako već netko nema odgovornosti prema sebi, nadam se da ima odgovornosti prema svojoj braći i sestrama u Kristu.

 

Bog Vas blagoslovio i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti u našim crkvama bez ovih i sličnih ograničenja.

 

Vaš župnik Nikola

 


 

Svete mise u nedjelju, 3. svibnja 2020., su prema sljedećem rasporedu:

 

09:00 – Jelisavac
11:00 – Markovac Našički

U drugim filijalama neće biti nedjeljne sv. Mise jer vlč. Marijan nije u mogućnosti doći slaviti sv. Mise.

 

 

Svete Mise kroz tjedan i događanja su prema sljedećem rasporedu:

 

Utorak (5.5.2020.):

17:00 – Vukojevci

18:00 – Breznica Našička


Srijeda (6.5.2020.):

17:00 – Lađanska

 

Četvrtak (7.5.2020.):

09:00 – 11:00 - prilika za sv. Ispovijed u sakristiji župne crkve


Petak (8.5.2020.):

09:00 – 11:00 - prilika za sv. Ispovijed u sakristiji župne crkve