Nedjeljna sv. Misa sa đakonom Markom Gerendajem

Na nedjeljnoj sv. Misi, 27. rujna 2020., u župnoj crkvi u 11:00 sati, prisustvovao je naš župljanin - novozaređeni đakon Marko Gerendaj. Naš dragi Marko je prvu nedjeljnu sv. Misu kao đakon proslavio u svojoj župi i u svom rodnom mjestu - Markovcu Našičkom. Đakonom je postao u subotu, 26. rujna 2020.

 

Misno slavlje je predvodio župnik Patrik Alatić koji je Marku čestitao na primanju svetog reda đakonata i rekao kako smo kao župna zajednica vrlo radosni što je s nama.

 

Župnik Patrik je potom predstavio novoizabrane članove župnog ekonomskog vijeća koji su pojedinačno došli pred oltar i položili prisegu da će u suradnji sa župnikom brinuti se za sva župna dobra u skladu s crkvenim propisima. Petorica novoizabranih članova župnog ekonomskog vijeća su: Zlatko Dudjak iz Markovca Našičkog, Ivan Komak iz Jelisavca, Miroslav Pleša iz Breznice Našičke, Ilija Matijašević iz Lađanske i Ivan Tržić iz Vukojevaca. Novoizabrani članovi župnog ekonomskog vijeća su time uvedeni u službu, a njihov mandat traje 5 godina.

 

Evanđelje je navijestio đakon Marko, budući da za to sada ima ovlasti. Kao đakon, Marko može i propovijedati, no to je prepustio župniku Patriku. :)

 

Mario Dudjak

Pri kraju sv. Mise, Marku je na primanju svetog reda đakonata u ime župne zajednice čestitao Mario Dudjak i održao prigodni govor. Mario je Markov prijatelj iz Markovca Našičkog koji je u župnoj crkvi ministrirao zajedno s Markom. Mario je istaknuo kako Marka pamti kao dobrog prijatelja, uzoritog ministranta i odličnog đaka. Poželio mu je blagoslovljen daljnji životni put. Mario je potom Marku uručio prigodne poklone, među kojima su i obrednici za krštenja, vjenčanja i sprovode, budući da Marko kao đakon može predvoditi te obrede.

 

đakon Marko Gerendaj

 

Naš đakon Marko se potom zahvalio Mariu na lijepim riječima i pun sretnih emocija iskazao radost na velikoj podršci župljana. Marko se zahvalio svima koji su uz njega bili u životu, a posebno onima koji su molili za njega. Zahvalio se i za poklonjene obrednike rekavši da će mu biti vrlo korisni. Marko je zatim pozvao sve prisutne župljane na druženje i proslavu u sakristiju nakon sv. Mise.

 

 

Nakon što je župnik Patrik udijelio završni Božji blagoslov, prisutni župljani su čestitali Marku i Markovim roditeljima - Ivici i Lidiji Gerendaj, i ostali na veselom druženju u sakristiji.

 

Velike čestitke našemu đakonu Marku! Marko nastavlja svoju duhovnu formaciju kroz đakonski praktikum. Požeški biskup - msgr. Antun Škvorčević, uručio je Marku dekret o đakonskom pastoralnom praktikumu. Tako je naš đakon Marko upućen na službu u Župu sv. Augustina Biskupa u Velikoj. Želimo mu blagoslovljen put prema primanju 2. stupnja svetog reda - prezbiterata (svećeništva).