Mlada misa vlč. Marka Gerendaja

Od utemeljenja Župe sv. Marka Evanđelista 2004. godine,  bilo je mnogo lijepih i svečanih događaja i na tome smo zahvalni dragome Bogu.  No, jedan događaj posebno smo iščekivali sve ove godine i molili za njega, a to je mlada misa u našoj župi. Neizmjerno zahvali Ocu, Sinu i Duhu Svetomu, Blaženoj Djevici Mariji, sv. Marku Evanđelistu i svim svecima Božjim, srcem prepunim radosti, događaj proslave mlade mise u našoj župi napokon je došao!

 

Novozaređeni svećenik - vlč. Marko Gerendaj iz Markovca Našičkog, proslavio je mladu misu u svome rodnom mjestu u nedjelju, 11. srpnja 2021., uz radost i veselje svoje obitelji, rodbine i prijatelja, svećenika, mještana i župljana. Marko je odabrao geslo: „Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“ (Iv 15,5)

 

 


 

KRATKI ŽIVOTOPIS MARKA GERENDAJA:

 

Marko Gerendaj rođen je 9. travnja 1995. u Našicama, od roditelja Ivice i Lidije r. Matoković. Od djetinjstva isticao se pobožnošću te postaje ministrant nakon Prve sv. Pričesti. U župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista vrši službu ministranta i čitača. U Požegi pohađa Katoličku gimnaziju i boravi u Kolegiju Požeške biskupije. Nakon završene srednje škole, počinje osjećati Božji poziv da pođe za svećeništvom, no ipak upisuje Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Iako jako voli matematiku i fiziku te želi proučavati prirodne znanosti, sve više osjeća Božji poziv. Nakon uspješno završene 1. godine studija na PMF-u, odlučuje krenuti putem svećeništva pa prekida studij i upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, gdje je i primljen u bogoslovno sjemenište. Nakon 2 godine studija u Zagrebu, požeški biskup Antun Škvorčević šalje ga u Rim na Papinsko sveučilište sv. Križa. U Rimu je primljen u bogoslovno sjemenište „Sedes Sapientiae“ gdje dovršava svoju bogoslovsku formaciju. Biskup Antun Škvorčević zaredio ga je 26. rujna 2020. za đakona, a 26. lipnja 2021. za prezbitera (svećenika). Mladu misu proslavlja 11. srpnja 2021. u svome rodnom mjestu.

 


 

 

Pred mladu misu održavale su se trodnevnice u župnoj crkvi. Na prvi dan trodnevnice, u četvrtak, 8. srpnja 2021., euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Robert Mokri - župnik u Župi sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu. Na drugi dan trodnevnice, u petak, 9. srpnja 2021., euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Nikola Legac - prethodni župnik naše župe, trenutno župnik u Župi Presvetog Trojstva u Turnašici. Na treći dan trodnevnice, u subotu, 10. srpnja 2021., euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivica Bošnjak - župnik u Župi sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici.

 

 

Program proslave mlade mise u nedjelju, 11. srpnja 2021., započeo je okupljanjem u obiteljskom domu mladomisnika Marka Gerendaja u 10:00 sati. Ondje je župnik Patrik Alatić poručio kako Marka otpraćujemo iz njegovog obiteljskog doma u svijet gdje odlazi naviještati Krista. Recitacijom „Svećeniče Kristov“ mladomisnika Marka pozdravio je Luka Djedović. Emotivni govor svome bratu Marku uputila je sestra Jelena. Markovi roditelji i sestra su potom blagoslovili Marka riječima: „Marko, neka te u svećeničkom poslanju trajno prati zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Marka Evanđelista i blagoslov Oca i Sina i Duha Svetoga“. Nakon obiteljskog blagoslova, uslijedila je velika svečana procesija do župne crkve.

 

 

Proslava mlade mise pripremljena je na otvorenom prostoru iza župne crkve. Ondje je u 10:30 sati započela molitva krunice. U 11:00 sati je počelo svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio mladomisnik Marko. Uz Marka je bio i vlč. Robert Medved - također mladomisnik iz Brodskog Stupnika te brojni svećenici i bogoslovi. Na mladoj misi su, uz brojne župljane, prisustvovali i članovi svih udruga i društava iz naše župe, kao i predstavnici vlasti na području Župe i Grada.

 

Župnik Patrik je na početku euharistijskog slavlja pozdravio mladomisnika Marka u ime cijele župne zajednice. Poručio je da slavlje mlade mise nije samo slavlje naše zajednice, nego slavlje cijele Crkve. Naglasio je da svećeničko poslanje nije ljudska misija, nego Božje poslanje. Župnik Patrik je ohrabrio mladomisnika Marka na njegovom svećeničkom putu rekavši da je uz njega Dobri pastir, Kristova Crkva i župna zajednica koja je molila, ali i dalje moli za njega.

 

Misna čitanja pročitali su Martina Korpak i Mario Dudjak. Evanđelje je navijestio vlč. Robert Medved. Molitvu vjernika pročitali su Marija Djedović i Gracia Hlobik.

 

 

 

Propovjednik na mladoj misi bio je vlč. Branko Šipura - prvi župnik naše župe koji je župom upravljao od njezina utemeljenja 2004. godine do 2015. godine, kada je premješten u Vidovce u Župu sv. Ivana Krstitelja, gdje župom upravlja i danas. Vlč. Branku je bilo neizmjerno drago prisustvovati i propovijedati na mladoj misi Marka Gerendaja kojeg zna kao mirnog dječaka još od Markove Prve sv. Pričesti te skromnog, pobožnog i dugogodišnjeg ministranta.

 

 

Vlč. Branko je u propovijedi rekao kako je mlada misa Božji događaj koji okuplja vjernike iz bliza i daleka i da se od blagoslova s mlade mise dugo živi. Za Marka je rekao da je poput apostola koji su se osvjedočili o Isusu Kristu i postali njegovim prijateljem. Marku je poželio da svi u njemu prepoznaju Isusa i da bude dobri pastir koji se brine za svoje ovce. Vlč. Branko je poručio kako je svećeničko zvanje danas najpotrebnije zvanje te dodao kako je to ujedno i najogovaranije zvanje. Marku je još jednom ponovio isto što je i kroz 11 godina upravljanja Župom znao govoriti: „Od ljudi se nadaj samo ljudskome“. Marku i svim okupljenim vjernicima, vlč. Branko poručio je da je Isusov put često uzak, strm, sklizak i trnovit, ali da ne očajavamo i da uvijek budemo na tome putu jer taj put vodi u radost vječne domovine.

 

U prinosu darova, sudjelovali su ministranti i članovi kulturno-umjetničkih udruga i društava odjeveni u narodne nošnje. Za predivnu liturgijsku glazbu tijekom mlade mise, što je uistinu cijelu svečanost podiglo na veću razinu, pobrinuli su se tamburaši i pjevači mješovitog zbora na čelu s orguljašicom Tarom Vukoja i dirigentskoj pomoći Emilije Turičan.

 

Pri kraju euharistijskog slavlja, mladomisnik Marko održao je zahvalni govor u kojemu se prvenstveno zahvalio Trojedinom Bogu od koga nam je sve darovano. Zahvalio je na daru života i na svećeničkom pozivu. Marko se zatim zahvalio svojim roditeljima Ivici i Lidiji, sestri Jeleni, baki Ruži, kao i cijeloj rodbini, kumovima, susjedima i prijateljima na svoj potpori u životu. Zahvalio se braći svećenicima i raduje se što će zajedno surađivati na njivi Gospodnjoj. Marko se potom zahvalio svim župljanima, a posebno onima koji su sudjelovali u organizaciji mlade mise.

 

Na kraju mlade mise, mladomisnik Marko udijelio je svoj mladomisnički blagoslov, a potom je bila i mogućnost za pojedinačni mladomisnički blagoslov. Ugodno druženje s mladomisnikom Markom, svećenicima i župljanima nastavljeno je uz bogati catering.

 

 

Mlada misa je protekla doista svečano. Vjerujemo da će svaki sudionik mlade mise dugo pamtiti taj događaj. Dragi Bog nam je po našim molitvama podario lijep i sunčan dan, iako je po prognozama trebala padati kiša. Veliko hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli svečanosti mlade mise.

 

Iako je mlada misa vlč. Marka Gerendaja prošla, u našoj župi i dalje vlada mladomisničko raspoloženje. U tijeku su pripreme za sljedeću mladu misu koja se održava već u nedjelju, 25. srpnja 2021., kada mladu misu u rodnom Markovcu Našičkom slavi don Nikola Cingel. Radujmo se i budimo ponosni što je pred nama nova mlada misa i što je naša župa dala dvojicu svećenika. Molimo i dalje za naše mladomisnike, kao i za nova duhovna zvanja.

 

Prema dekretu požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, mladomisnik Marko Gerendaj će svoju prvu svećeničku službu obavljati kao župni vikar (kapelan) Župe sv. Nikole biskupa u Pleternici.

 

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s mlade mise vlč. Marka Gerendaja. Cijeli foto album s mlade mise (400 fotografija) može se pregledati i preuzeti preko Google diska (Google Drive) klikom na poveznicu (link):
https://tinyurl.com/mlada-misa-Marko-Gerendaj