Mlada misa don Nikole Cingela - Markovac Našički

Dan prepun neizmjerne radosti, milosti i Božjeg blagoslova za našu župu bio je u nedjelju, 25. srpnja 2021., kada je naš župljanin don Nikola Cingel proslavio mladu misu u svome rodnome mjestu - Markovcu Našičkom. Ponosni i zahvali dragome Bogu, dočekali smo drugu mladu misu u našoj župi ove godine, tj. ovoga mjeseca. Nakon što je vlč. Marko Gerendaj proslavio svoju mladu misu 11. srpnja 2021., prvu u našoj župi, došao je dan kada smo ponovno iz svega srca zapjevali „Bože, koje radosti!“

 


 

KRATKI ŽIVOTOPIS NIKOLE CINGELA:

 

Nikola Cingel rođen je 6. prosinca 1983. u Našicama, od roditelja Zdenka i Milice. Elektrotehnički fakultet u Osijeku završio je 2005. te je radio 5 godina u struci. Nakon jednog dubljeg iskustva vjere na klanjanjima i katehezama fra Ivana Mikića u Našicama, počinje osjećati svećenički poziv. Studij teologije započinje 2014. u Udinama u Italiji na međubiskupijskoj bogosloviji Udine-Goricia-Trst te ju završava 2020. godine. Nadbiskup Trsta - mons. Giampaolo Crepaldi, zaredio ga je za đakona 29. rujna 2019., a za svećenika 30. kolovoza 2020. U Italiji se priključuje kleričkom bratstvu „Bratstvo Trojedine Ljubavi“ te svoj duhovni hod nastavlja s fra Rozom Palićem. Njegovo duhovno zvanje sazrjelo je tijekom 6 godina provedenih u „Bratstvu Trojedine Ljubavi“ i međubiskupijskoj bogosloviji Udine-Goricia-Trst. Svoj mir i radost nalazi u svakodnevnoj sv. Misi i klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Trenutno obnaša službu župnog vikara (kapelana) u Župi Sv. Marka Evanđelista u Trstu.

 Uoči mlade mise, u subotu, 24. srpnja 2021., održana je duhovna priprava u župnoj crkvi - molitva krunice, euharistijsko slavlje te klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Župnik Patrik Alatić je toga dana blagoslovio misnicu s likom sv. Marka Evanđelista koju je don Nikola nosio na svojoj mladoj misi.

 

Svečana proslava mlade mise don Nikole Cingela započela je okupljanjem u Nikolinom obiteljskom domu u 10:00 sati. Ondje ga je pozdravio župnik Patrik i rekao da don Nikola odlazi iz svog roditeljskog doma u svijet naviještati Krista te Nikoli poželio da ga uvijek prati roditeljski blagoslov. Nikolu je zatim pozdravio Luka Djedović recitacijom „Svećeniče Božji“. Pozdravni govor svome bratu Nikoli i svima okupljenima uputila je Nikolina sestra Monika. Nikolu su potom blagoslovili roditelji i sestre. Nakon obiteljskog blagoslova, uslijedila je velika svečana procesija ulicama Markovca Našičkog do župne crkve tijekom koje su se mogli vidjeti ukrašeni prozori i balkoni kod gotovo svake kuće. Mještani su na taj način željeli doprijeti svečanosti toga dana te pozdraviti svoga Nikolu.

 

 

Dolaskom na otvoren prostor iza župne crkve, gdje je pripremljena proslava mlade mise, započela je molitva krunice. U 11:00 sati je počelo svečano mladomisničko euharistijsko slavlje koje je predvodio don Nikola. Uz don Nikolu je bio mladomisnik vlč. Marko Gerendaj, fra Rozo Palić, župnik Patrik Alatić, Nikolina subraća iz Trsta te nadbiskup Trsta mons. Giampaolo Crepaldi.

 

 

Na početku euharistijskog slavlja, mladomisnika Nikolu je u ime cijele župne zajednice pozdravio župnik Patrik. Župnik Patrik je rekao kako se Crkva raduje jer je dobila još jednog duhovnog pastira. Nikoli je poručio da će ga župna zajednica i dalje u molitvi pratiti na njegovom svećeničkom putu. Nakon župnikovog uvodnog pozdrava, mladomisnik Nikola započeo je misno slavlje, a sv. Misu je prikazao kao zahvalu Gospodinu za njegov svećenički dar, za njegovu obitelj, a posebno za sestru Katarinu koja je zbog bolesti morala ostati u bolnici te nije mogla nazočiti bratovoj mladoj misi.

 

1. čitanje pročitala je Kristina Fedor. Psalam 23 (Gospodine, Ti si pastir moj) otpjevao je pjevački zbor. Branka Baksa pročitala je 2. čitanje na slovačkom jeziku. Evanđelje po Ivanu otpjevao je vlč. Marko Gerendaj.

 

 

Propovjednik je bio fra Rozo Palić - župnik i čuvar svetišta sv. Josipa u Trstu u Italiji te osnivač kleričkog bratstva „Bratstvo Trojedine Ljubavi“ i udruženja vjernika „Trajni klanjatelji Presvetoga Trojstva“, čiji član je i don Nikola. Fra Rozo je zajedno s nekoliko članova njihove duhovne obitelji došao iz Trsta te mu je bila čast propovijedati na mladoj misi. Fra Rozo je na početku propovijedi pozdravio braću svećenike, nadbiskupa Giampaola, Nikolinu obitelj i sve okupljene vjernike. Izrazio je radost što don Nikola po prvi puta u svojemu rodnome mjestu predslavlja misno slavlje te na taj način uprisutnjuje Krista uskrsnuloga među nama. Nikoli je naglasio da ga uz njegovu obitelj blagoslivlja i cijelo Nebo - Otac, Sin i Duh Sveti te da se Božji blagoslov na ovaj dan razlijeva nad cijelom župom. Svim župljanima fra Rozo je poručio da budemo ponosni na don Nikolu, ali i na vlč. Marka te zahvali župniku Patriku što se kroz njih očituje milost Božja.

 

Molitvu vjernika pročitali su Julija Lazar i Nataša Hvizdak, a molitvu tijekom prinosa darova pročitala je Mihaela Kraljik. U prinosu darova sudjelovali su ministranti i članovi kulturno-umjetničkih udruga iz Župe odjeveni u narodne nošnje.

 

 

Pri kraju euharistijskog slavlja, mladomisnik Nikola održao je zahvalni govor. Prvo je zahvalio dragome Bogu na milost svećeništva i za mladu misu. Nikola se potom zahvalio svojoj obitelji na podršci i molitvi u njegovom životu. Zahvalio se nadbiskupu Trsta mons. Giampaolu Crepaldiu na dolasku u našu župu, postavši prvi strani nadbiskup koji je boravio u našoj župi. Don Nikola se zahvalio propovjedniku fra Rozi na dolasku i na lijepim riječima. Župniku Patriku se zahvalio na otvorenom srcu i na organizaciji mlade mise, kao i svima koji su pomogli u organizaciji i doprinijeli svečanosti mlade mise.

 

Nakon Nikolinog zahvalnog govora, fra Rozo iskoristio je priliku da prisutnome nadbiskupu mons. Giampaolu čestita 50. godišnjicu svećeništva i 20. godišnjicu biskupstva. Sveti Ivan Pavao II. posvetio ga je za biskupa. Poklon nadbiskupu mons. Giampaolu i don Nikoli uručili su članovi duhovne obitelji iz Trsta. Kao dugogodišnjem članu DVD-a Markovac Našički, prigodni poklon - kipić vatrogasca, Nikoli je uručio Krešimir Nemet.

 

 

Riječi zahvale uputio je i nadbiskup mons. Giampaolo te Nikolu i sve okupljene nasmijao zgodama iz svoga života. Don Nikola je na kraju misnog slavlja udijelio svoj mladomisnički blagoslov.

 

 

Svečanosti mlade mise doprinijeli su članovi kulturno-umjetničkih udruga iz Župe odjeveni u narodne nošnje - SKUD „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog, SKUS „Ivan Brnjik Slovak“ iz Jelisavca te HKD Vukojevci, zatim članovi vatrogasnih društava na području Župe i članovi Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata iz Vukojevaca. Pjevanje su animirali članovi župnog mješovitog pjevačkog zbora kojemu su se pridružili članovi našičkog zbora „Duh Sveti“. Orgulje je svirala Tara Vukoja, a glazbu su dodatno obogatili tamburaši SKUS „Ivan Brnjik Slovak“ iz Jelisavca. Dirigirala je Emilija Turičar.

 

Zahvala dragome Bogu na lijepome i sunčanome danu i na svoj milosti koju nam je udijelio kroz mladu misu. Molimo i dalje za naše mladomisnike - vlč. Marka i don Nikolu, kao i za nova duhovna zvanja. Zahvala svima koji su dali novčani prilog za naše mladomisnike. S prikupljenim sredstvima župnik Patrik kupio je vlč. Marku i don Nikoli misnicu s likom sv. Marka Evanđelista koju su obojica nosili na svojim mladim misama. S nestrpljenjem iščekujemo sljedeću mladu misu! :)

 

Don Nikola nakon kratkog odmora s obitelji odlazi iz Župe Sv. Marka Evanđelista Markovac Našički u Župu Sv. Marka Evanđelista Trst gdje obnaša službu župnog vikara (kapelana). Radujemo se idućem druženju s don Nikolom.

 


 

Cijela svečanost mlade mise don Nikole Cingela je snimana i uživo prenošena preko YouTube kanala „Fraternità dell’Amore Trinitario“ (Bratstvo Trojedine Ljubavi) te je snimka i dalje dostupna:

 

1. dio - obiteljski blagoslov i procesija
https://www.youtube.com/watch?v=g7FjBXkMSbI

 

2. dio - euharistijsko slavlje
https://www.youtube.com/watch?v=J0SS4YTqk6I

 

U nastavku pogledajte izdvojene fotografije s mlade mise.
Cijeli foto album (410 fotografija) dostupan je preko Google diska (Google Drive):

https://tinyurl.com/mlada-misa-Nikola-Cingel