Hodočašće u Rim na proglašenje svetima papa Ivana Pavla II. i Ivana XXIII.

Vjernici Požeške biskupije hodočastili su u Rim od 23. do 27. travnja na proglašenje svetim utemeljitelja naše biskupije pape Ivana Pavla II. te Ivana XXIII. pod vodstvom našeg biskupa Antuna Škvorčevića. I naša župa imala je svog predstavnika - naš župni vikar Žarko Turuk hodočastio je s mladim svećenicima naše biskupije, a iz Našičkog dekanata uz mlade svećenike bilo je i nekoliko vjernika laika. Uz razgledavanje kulturno-povijesne baštine grada Rima, hodočasnici su svaki dan do nedjelje imali na programu zajedničko euharistijsko slavlje koje je prevodio biskup Antun.

 

Na prvi zajednički molitveni susret okupili su se 24. travnja u bazilici S. Lorenzo in Lucina. U pozdravu biskup je kazao kako se u Rimu želimo ponajprije spomenuti sv. Lovre, rimskog đakona i mučenika, kojega je Ivan Pavao II. dao Požeškoj biskupiji za nebeskog zaštitnika, a kojega napose častimo u njegovoj starodrevnoj požeškoj crkvi. Istaknuo je kako je Lovrina posvemašnja vjernost uskrslom Isusu Kristu za kojega je položio život najvažnija činjenica na koju se želimo podsjetiti u ovoj bazilici. Pozvao je hodočasnike da mole za vjernost vjernika Požeške biskupije Isusu Kristu, napose onih koji su u velikim životnim poteškoćama.

 

Biskup je podsjetio nazočne da se turistička putovanja uglavnom bave razgledavanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, usredotočena su na izvanjske stvarnosti, a da naše hodočašće slijedi tragove važnih događaja iz crkvene prošlosti, otkriva poruku velikana duha i pohađa mjesta na kojima se snažno očitovala Božja prisutnost ili zagovor njegovih ugodnika. Potaknuo je hodočasnike da otvore srca za Božji govor kroz mnoge ranokršćanske velikane, počevši od apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, preko sv. Lovre, sve do najnovijih vremena u kojima je od osobita značenja Ivan Pavao II. Kazao je da im u tom može pomoći naviještena Božja riječ. Potom je predstavio Petra kako ga prikazuje liturgijski ulomak tog dana iz Djela apostolskih, kao čovjeka po kojem djeluje ozdraviteljska moć uskrslog Gospodina, snagom čijeg imena je prohodao hromi od rođenja. Petar svjedoči kako se dionikom te Isusove moći postaje vjerom, pokajanjem i obraćenjem. Pozvao ih je da u Rimu pomno promatraju Isusove velikane koji su išli navedenim putem, među kojima je i sv. Lovro, da mole za sebe snagu obraćenja i opredjeljenja, potpunog predanja svoga života njegovoj uskrsloj moći te da se vrate u domovinu duhovno pročišćeniji i snažniji, ne bojeći se nikakvih poteškoća ako ih nose u Isusu Kristu.

 

Drugoga dana, 25. travnja našim se hodočasnicima pridružio i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak, u Bazilici sv. Petra oko groba Ivana Pavla II. Biskup je kazao kako je posebno snažan hodočasnički trenutak moliti na grobu Utemeljitelja Požeške biskupije te da grobu Ivana Pavla II. puno značenje daje grob apostolskog prvaka sv. Petra. U homiliji biskup je izrazio uvjerenje da su požeški hodočasnici donijeli u Rim svoje hrvatsko srce kako bi na Petrovu grobu ispovjedili svoju vjeru a na grobu Ivana Pavla II. zahvalili što je prije 17 godina svojom odlukom o utemeljenju Požeške biskupije i imenovanju njezina prvog biskupa… Podsjetio je na sve drugo što je blaženi Ivan Pavao II. učinio za Hrvatsku, na ljubav koju je ugradio u našu domovinu kad je među prvima priznao neovisnost Hrvatske 1992. godine i tri puta nas pohodio te nam 2003. okrunio lik Gospe Voćinske. Kazao je kako je znakovito što u oba današnja liturgijska čitanja nastupa sv. Petar. …pred vlastima pun Duha Svetoga, ne boji se onih koji ga saslušavaju i prijete, nego svečanim proglasom svjedoči da je onaj Isus kojeg su oni razapeli živ i da je dao zdravlje hromome, ... Spomenuo je biskup da je to bila nepogrešiva Petrova učiteljska riječ u snazi Duha Svetoga na kojoj je Isus utemeljio zdanje svoje Crkve koje po služenju Petrovih nasljednika traje već dvije tisuće godina. Istaknuo je da je tu istu nepogrešivost vjere riječju i životom svjedočio bl. Ivan Pavao II., počevši od svoga nastupnog poziva „Otvorite širom vrata Kristu“ do trpljenja po kojem se sjedinio sa svojim Gospodinom u patnji križa da bi postao dionikom njegove uskrsne pobjede. ..Pjesmom „Krist na žalu“, osobito dragom papi Ivanu Pavlu II., mladi svećenici i bogoslovi te drugi hodočasnici obnovili su na Petrovu i Ivanovu Pavlovu grobu svoju vjernost Uskrslome i učvrstili opredjeljenje da djeluju na njegovu riječ u poslanju koje im je povjereno u njihovoj mladoj Biskupiji.Na koncu slavlja svi nazočni uputili su zajedničku molitvu svome blaženom Utemeljitelju te uskliknuli na način kako su to činili tijekom cijele ovogodišnje korizme u svojim župama pripravljajući se za njegovo proglašenje svetim: „Blaženi Ivane Pavle,moli za nas“.

 

Trećega dana, 26. travnja hodočasnici su se sabrali u crkvi Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima na euharistijskom slavlje. U uvodu naš biskup im je izrazio dobrodošlicu u pet stoljeća staroj hrvatskoj crkvi i ustanovi pored nje u vječnome gradu. Spomenuo im je kako je važno da otvorenim očima gledaju ljepote Rima među kojima je i hrvatska crkva sv. Jeronima, ali da je još važnije otvorenim vjerničkim srcem omogućiti susret s Uskrslim na njihovu hodočašću u vazmenom tjednu te usvajati snagu vjere, nade i ljubavi brojnih velikana duha među kojima im je ovih dana napose pred očima bl. Ivan Pavao II. Dodao je da je u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima i Zavodu pokraj nje na svoj način živa duhovna baština brojnih Hrvata koji su ovdje tijekom pet stoljeća djelovali a da posebno želi podsjetiti na Josipa Pazmana, rođena u Pakracu u sadašnjoj Požeškoj biskupiji, prvoga rektora modernog Zavoda sv. Jeronima čije smo se 150. obljetnice spomenuli prošle godine a 90. obljetnicu smrti slavimo iduće godine.

 

Najveće Božje djelo Uskrsnuće Isusa Krista u koje – kako tvrdi evanđelist Marko – njegovi učenici nisu povjerovali dok ih sam Uskrsli nije uvjerio da je živ. Biskup je dodao da evanđelist učeničku nevjeru pripisuje okorjelosti njihova srca. Upozorio je kako je Petar nakon susreta s Isusom, po zapisu Djela Apostolskih postao njegovim neustrašivim svjedokom pred židovskim Vijećem koje mu zabranjuju govoriti i djelovati u Ime Isusovo. Međutim, nastavio je biskup, Petar proglašava načelo da se većma treba pokoravati Bogu nego li ljudima te će upravo zbog poslušnosti Bogu i vjernosti Isusu Kristu svoje svjedočanstvo zapečatiti mučeničkom krvlju. Podsjetio je da je jedan od takvih neustrašivih Isusovih djelatnika bio prvi rektor Zavoda sv. Jeronima u Rimu naš Josip Pazman, ostavši dosljedan u svim poteškoćama i progonima.

 

U nedjelju Božanskog milosrđa, 27. travnja biskup Antun Škvorčević zajedno s požeškim svećenicima, bogoslovima i vjernicima te s mnoštvom vjernika iz cijeloga svijeta sudjelovao je na Trgu sv. Petra u Rimu na slavlju proglašenja svetim bl. Ivana Pavla II. i bl. Ivana XXIII. koje je predvodio papa Franjo.