Hodočašće u Mariju Bistricu 2023

 

U subotu, 30. rujna 2023., vjernici požeške biskupije hodočastili su u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Hodočašću se pridružila i naša župa pod vodstvom župnika Gorana Mitrovića.

 

Osim vjernika požeške biskupije, toga dana su Majci Božjoj Bistričkoj hodočastili i vjernici Zagrebačke nadbiskupije, Bosne i Hercegovine te brojni drugi vjernici iz Hrvatske i dijaspore. Povod za veliko hodočašće hrvatskoga naroda u Mariju Bistricu bila je 25. obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca. Podsjetimo, papa Ivan Pavao II. je za svoga drugog pohoda Hrvatskoj, 3. listopada 1998., u Mariji Bistrici, blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca.

 

Za tu jubilarnu obljetnicu, Glas Koncila - koji slavi 60. obljetnicu postojanja i zaklada „Sv. Maravillas od Isusa“ - koja u Hrvatskoj promiče karmelsku duhovnost, organizirali su do sada neviđen pothvat - iz zraka su prosipali 10.000 ružinih latica na prostor crkve na otvorenom u Mariji Bistrici kao zavjet Majci Božjoj i znak zahvale za Stepinčevu beatifikaciju. Taj zavjetni čin ispunili su na godišnjicu kada se sv. Terezija od Djeteta Isusa preselila u vječnost (30. rujna 1897.), a ove godine (2023.), obilježava se 150. godišnjica njezina rođenja. Sveta Terezija od Djeteta Isusa bila je crkvena naučiteljica, karmelićanka i nazvana „sveticom ruža“. Njezinom se zagovoru blaženi Alojzije Stepinac za života na poseban način utjecao.

 

Iako se velik broj svećenika stavio na raspolaganje za sv. ispovijed, dugački redovi su bili posvuda, a to je znak da se hrvatski narod sve više okreće Bogu i želi čista srca slaviti Isusa te njegovu i našu Majku Mariju.

 

Svečano euharistijsko slavlje u 11:00 sati u zajedništvu s brojnim biskupima, svećenicima i vjernicima, predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit msgr. Dražen Kutleša. Svečanosti je nazočio i Giorgio Lingua - apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, koji je nadbiskupu Kutleši na ramena stavio palij - simbol posebnog zajedništva s vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve. Sv. Misu je uživo prenosila Laudato TV.

 

Po završetku svečanog misnog slavlja, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, predvodio je molitvu predanja vjernika požeške biskupije Majci Božjoj u bazilici Majke Božje Bistričke.

 

Lijepo i ispunjeno hodočašće završeno je zajedničkim križnim putem na bistričkoj Kalvariji.