Gostovanje Slovaka i vlč Pavola našoj župi

Povodom obilježavanja „10. obljetnice naše Drevenice“ u organizaciji Matice slovačke i SKUU „Franjo Strapač“ Markovac prošloga vikenda imali smo priliku ugostiti u župnoj crkvi Markovac i svećenika Pavola Berku iz Slovačke- mjesta Čavoj, koji je zajedno sa našim župnikom služio misu 30. travnja 2017. godine.

 

Na Sv. misi su nazočili i Anton Miko – načelnik Općine Zliechov; Miloš Cucik – načelnik Općine Valaská Belá i Ján Halaška – načelnik Općine Čavoj te Jana Cvíčelová - ravnateljica škole Valaská Belá i Maria Wiedermannová - ravnateljica škole Čavoj i voditeljica FD Čavoj i Temeš zajedno sa folklorašima iz Slovačke i domaćina Markovca.

 

Svečanu svetu misu predvodio je župnik Nedjeljko u koncelebraciji sa vlč. Pavol Berka, koji nam se pod propovijedi obratio sa nekoliko prigodnih riječi na slovačkom jeziku. Svećenik Pavol Berka prenio je pozdrave i nitranskog nadbiskupa Viliama Judaka, uputio čestitke i zahvalio markovčanima na očuvanju i njegovanju slovačkih običaja, tradicije, kulture i jezika slovačke pradomovine iz kysuckog kraja. Na znak zahvale maleni folkloraši iz Slovačke u tradicionalnim nošnjama predali su darove tj. prinos darova markovačkoj Župi.

 


 

>> FOTOGALERIJA: Gostovanje Slovaka i vlč. Pavola