Florijanovo 2022

Blagdan sv. Florijana proslavljen je 4. svibnja 2022. Sveti Florijan je kršćanski mučenik i svetac. Zaštitnik je vatrogasaca. Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se upravo 4. svibnja.

 

I u našoj župi je blagdan sv. Florijana svečano proslavljen. Članovi svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja naše župe (Markovac Našički, Vukojevci, Jelisavac i Breznica Našička) okupili su se u Markovcu Našičkom ispred vatrogasnog doma te pošli na sv. Misu u župnu crkvu u 19:00 sati. Župnik Patrik dočekao je vatrogasce i čestitao im dan njihovog nebeskog zaštitnika. Sv. Misa služila se za sve preminule i žive vatrogasce.

 

U propovijedi, župnik Patrik govorio je o životu sv. Florijana:

Kao mladić, pridružuje se rimskoj vojsci. Svojim radom i sposobnošću, vrlo brzo napreduje do mjesta časnika te postaje vrlo cijenjen. No, Florijan je živio u izazovnim vremenima, kada su se kršćani smatrali neprijateljima jer se nisu htjeli pokloniti caru. Iako je i sam bio kršćanin, svoju vjeru nije skrivao, nego se ponosio biti sljedbenik Isusa Krista. Rimska vojska progonila je kršćane, ali Florijan je odbio u tome sudjelovati te je zbog toga mučen. Prvo su ga htjeli zapaliti na lomači, no Florijan je rekao vojnicima: „Ako zapalite vatru, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo!“. Uplašeni njegovim riječima, stavili su mu kamen oko vrata i bacili ga u rijeku. Florijanovo tijelo je kasnije pronađeno te je dostojno pokopano.

 

Župnik Patrik se potom zahvalio svim vatrogascima na njihovoj službi i spremnosti da ostave svoje obitelji i domove te pođu spašavati tuđe, čak i kada prijeti velika opasnost po život. Poželio im je što manje intervencija uz zagovor sv. Florijana.

 

Po završetku sv. Mise, ugodno druženje nastavljeno je u vatrogasnom domu DVD-a Markovac Našički.