Florijanovo 2021

U utorak, 4. svibnja 2021., proslavljen je blagdan sv. Florijana. Budući da je sv. Florijan nebeski zaštitnik vatrogasaca, održana je večernja sv. Misa u 19:00 sati u župnoj crkvi za sve žive i preminule vatrogasce s područja naše župe. Svetoj misi su prisustvovali predstavnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava u našoj župi.

 

Župnik Patrik je u propovijedi opisao život sv. Florijana. To je bio mladić koji je u rimskoj vojsci bio časnik. Kršćani nisu priznavali careve koji su se proglasili bogovima, stoga su bili proganjani. Florijan dobiva zapovijed da i on progoni kršćane, no on to odbija jer je i sam bio kršćanin. Florijana tada bičuju i govore mu da promijeni mišljenje. Florijan i dalje odbija slijediti carevu zapovijed da progoni kršćane i progovara da istinski služi jedino Gospodinu Isusu Kristu. Kada su vidjeli da Florijana ne mogu slomiti, bio je osuđen na smrt utapanjem. Florijanovo tijelo je kasnije pronađeno te je dostojno pokopano.

 

Župnik Patrik je okupljenim vatrogascima poručio da je njihova služba nesebično služenje drugima, baš kao što je činio i sam Isus Krist. Vatrogasci se često nalaze u opasnim situacijama, no i dalje ustraju da zaštite tuđe živote i imovinu. Župnik je pohvalio njihovu hrabrost i poželio im da imaju što manje intervencija.

 

Po završetku sv. Mise, druženje s vatrogascima je nastavljeno u vatrogasnom domu DVD-a Markovac Našički. Predsjednik DVD-a Markovac Našički - Zdenko Cingel, iskoristio je priliku te dvojici starijih članova DVD-a Markovac Našički - Ivanu Hvizdaku i Franji Bizjanu, udijelio spomenice vatrogasnog veterana.

 

I ove godine su članovi DVD-a Markovac Našički uoči 1. svibnja postavili svibanjsko drvo - majpan. Majpan su ukrasili članovi Matice slovačke Markovac Našički i SKUU „Franjo Strapač“.