Đakonsko ređenje Marka Gerendaja

Veliki i radostan dan za našu župu, ali i Požešku biskupiju, bio je u subotu, 26. rujna 2020., kada je u Požegi za đakona zaređen naš bogoslov Marko Gerendaj. Toga dana se obilježavala 23. obljetnica uspostave Požeške biskupije.

 

Svečano misno slavlje je bilo u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske s početkom u 11:00 sati koje je predvodio požeški biskup - msgr. Antun Škvorčević, uz nazočnost brojnih svećenika požeške biskupije, među kojima je bio i naš župnik - vlč. Patrik Alatić, ali i prethodni župnik - vlč. Nikola Legac.

 

Biskup Antun je pod euharistijskim slavljem za đakona zaredio našega bogoslova Marka Gerendaja i bogoslova Roberta Medveda koji dolazi iz Župe sv. Ilije Proroka iz Brodskog Stupnika. Nekolicina naših župljana je došla osobnim prijevozom prisustvovati tom svečanom događaju. Za sve koji nisu bili u mogućnosti doći u Požegu, bilo je omogućeno praćenje sv. Mise uživo na Facebook stranici Požeške biskupije.

 

Na početku misnog slavlja, biskup Antun je pozdravio sve prisutne i čestitao im 23. obljetnicu uspostave Požeške biskupije. Zahvalio je svima koji svojom budnom vjerom, nadom i ljubavlju ugrađuju svoje živote u njezino poslanje. Rekao je kako trebamo biti posebno radosni za dvojicu mladih - Marka i Roberta, koji Isusu Kristu žele izreći svoj uvjeren i čvrst „Evo me!“ i primiti poslanje na njegovoj njivi u Požeškoj biskupiji. Kandidate za đakonat pozvao je da otvore prostore svoga srca za djelo Duha Svetoga kojim će ih Isus Krist uspostaviti u red njegovih služitelja i navjestitelja Evanđelja. Biskup je rekao kako svoju radost dijeli s njihovim roditeljima, župnicima i vjernicima njihovih župa te im se zahvalio za molitve kojima su pratili njihov duhovni hod do ovog životnog trenutka. Biskup Antun je Marku i Robertu poručio da đakonska služba koju primaju nije plod njihove, nego Isusove inicijative, i da će On, unatoč njihovoj griješnosti, znati što će učiniti s njima. Naglasio je kako je potrebno da oni Isusu Kristu ne pristupaju površno i kratkoročno, nego u iskrenosti i u cjelovitosti svoga bića, te da s takvim raspoloženjem budu neustrašivi nositelji, navjestitelji i svjedoci njegova djela spasenja.

 

Đakonsko ređenje - Požega 2020.

 

 

Na završetku misnog slavlja, biskup Antun je čestitao novozaređenim đakonima - Marku i Robertu, na onome što je Isus Krist snagom svoga Duha po sakramentu svetog redu ostvario u njihovim srcima sa željom da im bude blagoslovljen svaki njihov korak u poslanju koje primaju i u djelu koje započinju. Na novozaređene đakone, na sve nazočne vjernike, kao i na sve one koji su misno slavlje pratili internetskim putem, biskup Antun zazvao je Božji blagoslov.

 

 


 

Snimka đakonskog ređenja je dostupna na YouTube kanalu Požeške biskupije: