Đakonsko ređenje - Nikola Cingel

Naš župljanin, bogoslov Nikola Cingel, zaređen je za đakona u nedjelju, 29. rujna 2019., u Trstu u Italiji.  Kao župa, hodočastili smo na taj veliki događaj za našega Nikolu, ali i za cijelu župu.

 

Po dolasku u Trst, zaputili smo se u župu u kojoj je Nikola smješten, a župa je, baš kao i naša, posvećena sv. Marku Evanđelistu. Bilo kuda, sv. Marko Evanđelist svuda!  :)

 

Nakon kratkog druženja s Nikolom, pošli smo u katedralu sv. Justa (Cattedrale di San Giusto) gdje je u 18:00 sati započela svečana sv. Misa. U prepunoj katedrali okupljenih vjernika, koncelebrirao je i velik broj svećenika, među kojima je bio i naš župnik Nikola Legac. Predsjedatelj misnog slavlja je bio nadbiskup Trsta mons. Giampaolo Crepaldi, po čijim je rukama naš Nikola primio red đakonata. Uz Nikolu, red đakonata su primili još dvojica bogoslova - Hrvat Željko Babić i Talijan Nicolas Bulia. Cijela sv. Misa je bila na talijanskom jeziku, osim 2. čitanja kojeg je časna sestra pročitala na hrvatskom jeziku. Iako možda nismo mogli sve razumjeti, sv. Misa i obred đakonskog ređenja su bili vrlo svečani i sretni smo što smo mogli prisustvovati tome događaju.

 

Po završetku misnog slavlja, uslijedilo je čestitanje i zajedničko fotografiranje te povratak u prostorije župne crkve (oratorij) gdje je bilo održano veliko slavlje povodom trojice novih đakona. Zajedno smo proslavili s Nikolom te potom krenuli natrag u Hrvatsku gdje smo se sretno vratili svojim kućama.

 

Naš đakon Nikola ostaje u Trstu završiti svoj studij te se nadamo kako ćemo ubrzo prisustvovati sljedećem velikom događaju - prezbiterskom, tj. svećeničkom ređenju. Pratimo našega Nikolu u molitvama!