Cvjetnica 2022

Nedjelja Muke Gospodnje (Cvjetnica) proslavljena je 10. travnja 2022. Tim blagdanom Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem gdje ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama. Cvjetnica nas uvodi u Veliki tjedan što je vrhunac korizmene priprave za najveći kršćanski blagdan - Uskrs.

 

Na Cvjetnicu se tradicionalno blagoslivljaju grančice i cvijeće te se svečanom procesijom ulazi u crkvu. Tako smo učinili i ove godine u središtu župe - Markovcu Našičkom, okupljanjem pred kapelicom sv. Marka prije početka sv. Mise u 11:00 sati. Župnik Patrik blagoslovio je maslinove grančice i ostalo cvijeće koje su vjernici ponijeli te je nakon kratke molitve krenula svečana procesija od kapelice do župne crkve. Lijep dan i povoljna zdravstvena situacija omogućila je da u procesiji i sv. Misi sudjeluje velik broj vjernika te da se ponovno diše punim plućima. smiley

 

Slavlje sv. Mise u župnoj crkvi uveličali su članovi Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog odjeveni u narodne nošnje. Njihove starije članice otpjevale su pjesmu „Po tichej, tmavej noci raz“ (Jednom nakon tihe, mračne noći).

 

Muku Gospodina našega Isusa Krista po Luki navijestio je župnik Patrik.

 

Po završetku misnog slavlja, župnik Patrik zahvalio je svima na sudjelovanju na svečanoj proslavi blagdana Cvjetnice te pozvao vjernike na večernji križni put u 20:00 sati, kao i na predstojeće sv. Mise i obrede u Velikom tjednu.

 

Uvečer istog dana, u 20:00 sati, održan je križni put sa svijećama kod vanjskih postaja križnog puta kraj župne crkve kojeg je predvodio župnik Patrik.