Cvjetnica 13. travnja 2014.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje halijne, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu prije mise se obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

 

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju ili polja. Blagoslovljene grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

 

Tako se i u našoj župi proslavio blagdan svečanog Isusovog ulaska u Jeruzalem, pri kojem je župnik prečasni Branko Šipura predvodio svetu Misu u župnoj crkvi, na kojoj su sudjelovali pjevači, čitači, ministranti i ostali Božji puk.