Bogojavljenje - Sveta tri kralja 2022

U četvrtak, 6. siječnja 2022., Crkva je proslavila svetkovinu Bogojavljenje. Na taj se dan slavi objava Boga čovječanstvu u osobi Isusa Krista. Svetkovina je poznata i kao Sveta tri kralja, budući da Evanđelje po Mateju opisuje mudrace - kraljeve, koji su prateći betlehemsku zvijezdu, došli pokloniti se novorođenom kralju židovskom - Isusu. Kraljevi su poznati kao: Gašpar, Melkior i Baltazar.

 

Tradicionalno, na Bogojavljenje ili Sveta tri kralja blagoslivlja se voda u crkvama te se tom blagoslovljenom vodom škrope crkve i vjernici, a blagoslovljenu vodu vjernici nose u svoje domove.

 

Sv. Mise bile su u svim mjestima naše župe. U župnoj crkvi je misno slavlje u 11:00 sati predvodio vlč. Matej Filipović. Na početku misnog slavlja, vlč. Matej blagoslovio je vodu koju su vjernici ponijeli sa sobom te je blagoslovljenom vodom poškropio crkvu i vjernike.

 

Po završetku sv. Mise, zahvalili smo se vlč. Mateju na ispomoći tijekom Božićnog razdoblja. Vlč. Matej ostaje u našoj župi do subote, 8. siječnja 2022., do kada traje blagoslov obitelji, te se potom vraća svojim postdiplomskim obavezama.

 

U ime župne zajednice, mali poklon vlč. Mateju uručili su ministrantice Gracia Hlobik i Marija Djedović. Vlč. Matej zahvalio se na znaku pažnje i rekao da mu je bilo iznimno lijepo gostovati u našoj župi. Zahvalio se svima koji su njega, kao i župnika Patrika, velikodušno primili u svoje domove tijekom blagoslova obitelji. Iako njegova ispomoć u župi kratko traje, poručio je kako će mu gostovanje u našoj župi ostati u lijepom sjećanju te se raduje novoj suradnji u budućnosti.

 

 

ZA SVE VJERNIKE KOJI SU PROPUSTILI BLAGOSLOV VODE, BIT ĆE NAKNADNI BLAGOSLOV VODE U ŽUPNOJ CRKVI U NEDJELJU, 9. SIJEČNJA 2022., TIJEKOM SV. MISE U 11:00 SATI. DOVOLJNO JE PONIJETI PRAZNE BOČICE JER ĆE VODA I SOL BITI PRIPREMLJENI U CRKVI KAO ŠTO JE BIO SLUČAJ RANIJIH GODINA.