Bogojavljenje - blagoslov vode

Blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja proslavili smo u ponedjeljak, 6. siječnja 2020. Poruka tog blagdana, koji je nastao početkom 3. stoljeća, je da se Isus Spasitelj objavio svim ljudima. Kao prvi predstavnici poganskoga svijeta koji su se došli pokloniti Isusu bili su mudraci s Istoka – Sveta tri kralja: Baltazar, Melkior i Gašpar.

 

Običaj je da se dan uoči Bogojavljenja ili na sam blagdan blagoslivlja voda. Uz blagoslovnu molitvu, koja iskazuje slavu Bogu i molbu za njegovu milost, voda je blagoslovni znak i njome se obično škropi osoba ili predmet koji se blagoslivlja. Da bi voda služila za posvetu onih koji se njome služe, Crkva na nju priziva Božji blagoslov i po toj molitvi ona dobiva silu da služi za izlječenje duše i tijela, za odbijanje vidljivih i nevidljivih neprijatelja, za posvetu hramova, zgrada i predmeta. Stoga se blagoslovljena voda u narodu naziva i "sveta voda". Posveta vode vuče svoje porijeklo od prvih vremena Crkve.

 

U našoj župi su na blagdan Bogojavljenja bile svete Mise i blagoslov vode u svim crkvama. U župnoj crkvi je vodu blagoslovio župnik Nikola na samom početku sv. Mise te odmah njome poškropio i blagoslovio sve prisutne vjernike.