Blagdan svetog Antuna Padovanskog

Sv. Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski. Njegovi roditelji, otac Martin i majka Marija, bili su plemićkog koljena, no kako su bili pravi bogobojazni kršćani, više su cijenili krepost nego plemstvo. Krepost, to pravo duševno plemstvo, koja nas sve više čini sličnima Bogu, nastojali su da svome sinu ucijepe u srce revnije nego išta drugo. Mladi Ferdinand u ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu u svećenika stolne lisabonske crkve. Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i tako izvanredna čudesa kao što je tvorio po sv. Antuna i na njegov zagovor. Sv. Antun proživio je svoju mladost u Portugalu i nije se bavio učenjem jezika. Ipak je u svojim propovijedima tako lijepo govorio talijanski i francuski te se činilo, da je te jezike učio od mladosti. Blagdan svetog Antuna Padovanskog slavimo 13 lipnja.

 

Umjetnici svetog Antuna Padovanskog prikazuju kao franjevca, koji u svome naručju drži Maloga Isusa. Kako to tako, ako je sv. Antun živio 1200 godina nakon Isusove smrti i uskrsnuća? Nekoliko dana prije smrti sveti Antun je imao viđenje božanskoga Djeteta, koje mu se ukazalo okruženo velikim svjetlom i sjajem. Odatle ta slika sv. Antun s Malim Isusom. Nekada na slici vidimo sv. Antuna kako motri Malo Dijete Isusa koje mu se približilo, nekada Maleni Isus stoji pokraj njega, kako već umjetnici sebi zamišljaju različito jedan od drugoga. A poruka je: "Antune, bit ćeš velik ako budeš malen! Propovijedaj i drugima: Ne budete li kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko!" Uz lik svetog Antuna Padovanskog povezujemo i simbole knjige – jer je bio zaštitnik djece, učenika, studenata, nauka i učenja, simbol bijelog ljiljana – jer bijeli ljiljan predstavlja čistoću naše duše. Svetome Antunu se utječemo i molimo za izgubljene stvari.

 

Na blagdan svetog Antuna Padovanskog održana je sveta misa u župnoj crkvi, te u filijali Jelisavac, koju su predvodili župnik, vlč. Branko Šipura i župni vikar, vlč. Žarko Turuk, koji su poslje svete mise blagoslovili dječicu koja su došla na svetu misu, te njihove ljiljane, koje su ponijeli svojim kućama. Sveti Antun Padovanski je zaštitnik grada Našica i župe Našice, gdje je danas tim povodom održana velika svečana misa, na kojoj su prisustvovali svi svećenici našega Našičkog dekanata.

 

 

"Ne budete li kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo nebesko!"