17. obljetnica smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića

Danas, 11. ožujka 2019., spominjemo se 17. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Uvijek je ustajao i ustrajao u obrani vjere, prava pojedinca, inzistirajući na pravednosti i temeljnim načelima u doba komunizma, ali i u Domovinskom ratu. Ostajući trajno na načelima vjere, kardinal Franjo Kuharić branio je pravo Hrvatske na njezinu samostalnost, ali je i s krajnjom otvorenošću ustajao na obranu potlačenih, naglašavajući kršćanska načela pravednosti i ljubavi.

 

U 27 godina, koliko je bio na čelu Zagrebačke nadbiskupije, postao je prvi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i pripala mu je čast da kao prvi hrvatski crkveni dostojanstvenik na hrvatskom tlu ugosti jednoga rimskog prvosvećenika - papu Ivana Pavla II. Bio je istinski domoljub i kritičan prema vlastima kada su zanemarivale prava čovjeka.

 

 

„Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre“, poručio je Hrvatima kardinal Franjo Kuharić u propovijedi na blagdan sv. Lovre u Petrinji 1991. godine.

 

 

Grob kardinala Franje Kuharića nalazi se u zagrebačkoj katedrali, iza sarkofaga blaženog Alojzija Stepinca.