Poduka talijanskog jezika i kulture

Poduka iz talijanskog jezika i kulture, s upoznavanjem Vatikana kao središta rimokatoličkog svijeta, započela je početkom ove godine, točnije 11. siječnja, a pohađali su je svi oni koji su bili zainteresirani, kako oni koji pohađaju osnovnu školu, tako i oni stariji koji već imaju svoj posao, obitelj i djecu. Povod je bio ovogodišnje hodočašće vjernika Požeške biskupije na proglašenje svetim utemeljitelja naše biskupije Ivana Pavla II. Sate talijanskog jezika i kulture, predvodio je župni vikar vlč. Žarko Turuk, koji je tri godine proveo na studiju u Italiji, tj. Rimu, te nam je pokušao približiti talijansku kulturu, uz osnove talijanskog jezika.

 

Poduku smo imali svake subote, nakon večernje svete mise, te se uvijek prikupio lijep broj zainteresiranih, koji su ustrajali do samoga kraja. Ispočetka smo krenuli sa laganim stvarima kao što je abedeca, brojke, križaljke na talijanskom jeziku, a kasnije smo ušli malo dublje u osnove same gramatike, kako se tvore rečenice, te vremena, prošlo i sadašnje, te buduće, te smo mogli i sami se okušati u čitanju, prevođenju te sastavljanju kratkih tekstova. Saznali smo koji su to najpoznatiji talijanski specijaliteti, te pića, koje su najpoznatije građevine i znamenitosti grada Rima, ali i ostatka Italije.

 

Na samome završetku poduke, 31. svibnja, vlč. Žarko Turuk, nam se zahvalio na pozornosti te nam uručio male poklončiće koje je donio iz Rima, sa proglašenja blaženih papa – Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. svetima, a mi smo mu zauzvrat poklonili nekoliko knjižica duhovnog sadržaja, koje će mu biti na pomoć u njegovu svećeničkom djelovanju. Druženje smo nastavili u tonu talijanske kulture, degustirajući talijanski šampanjac te "konjsku salamu", specijalitet koji su sa sobom donijeli Talijani nastanjeni više od 150 godina u okolici Pakraca.

 

 

Ovim putem se također zahvaljujemo vlč. Žarku Turuku što je izdvojio svoje vrijeme, prenio nam dio osnovnog znanja talijanskog jezika te što nam je pokušao približiti talijansku kulturu.