Gospa od Suza

Reljef Bezgrešnoga Srca Marijina, izrađen od gipsa, postavljen iznad bračnog kreveta u kući mladoga bračnog para Angela Iannusa i Antonine r. Giusto, plakao je ljudskim suzama 29. 30. i 31. Kolovoza, te 1.rujna 1953.g U nedjelju 30 kolovoza jedan je kino amater snimio na film kako se oblikuju, teku i rastapaju te suze. Komisija liječnika i analitičara uzela je 1. rujna u 11 sati više od jednog kubnog centimetra te tekućine i izvršila mikroskopsku analizu koja je pronašla tragove proteina i urata. Odgovor znanosti bio je: ljudske suze. Fizičkih ozdravljenja, koja je ustanovljena liječnička komisija proglasila izvanrednima, bilo je oko 300 (od sredine studenog 1953.) a brojna su bila i obraćenja. Riječ crkvenoga učiteljstva Sicilijanski episkopat, pod predsjedavanjem kardinala Ernesta Rufinija, izrekao je 13. prosinca 1953. Svoj sud: „ne može se sumnjati o stvarnosti suza… Neka takva manifestacija Nebeske Majke potakne sve na spasonosnu pokoru i na življu pobožnost prema Bezgrješnom Srcu Marijinu“. Godinu dana kasnije papa Pio XII. Zaključio je Marijanski kongres na Siciliji radio-porukom u kojoj, između ostaloga, kaže: „bez sumnje, Marija je u nebu zauvijek sretna i ne trpi ni boli ni žalosti, ali Ona nije bezosjećajna, štoviše, uvijek gaji ljubav i sažaljenje prema ljudskom rodu kojem je bila dana za Majku… Hoće li ljudi razumjeti tajanstveni govor ovih suza?“

 

Papa Ivan Pavao II. Prigodom posvete svetišta Gospe od Suza u Siracusi 6.studenog 1994. g rekao je: „to su suze boli radi onih koji odbijaju ljubav Božju. To su suze molitve, molitve majke koja daje snagu svakoj drugoj molitvi, to su suze nade koje otapaju tvrdoću srdaca!“

 

Godine 1954. u župi Bučje blizu Pleternice održavale su se misije pod vodstvom misionara Stjepana Mullera, isusovca iz Zagreba. Dok je razgovarao sa svećenicima o čudesnim događajima koji su se u Crkvi događali, misionar je posebno spomenuo događaj suzenja lika Gospe u Siracusi prethodne godine. Tom razgovoru bio je prisutan i vlč. Ljudevit Petrak, župnik iz Pleternice. Nakon što je saslušao misionara, zamolio je sliku Gospe od Suza i s njom u ruci uputio se u crkvu te klečeći u molitvi zatražio prosvjetljenje od Gospodina. Bilo je to teško vrijeme za pleterničku župu i njega osobno. Naime, 3. prosinca 1944. godine partizani su do temelja srušili župnu crkvu svetog Nikole. S noći od 11. na 12. svibnja 1945. godine pred njegovim očima ubijen je tadašnji pleternički župnik vlč. Franjo Radović. Nakon rušenja crkve komunističke su vlasti spriječavale ponovnu izgradnju župne crkve. Unatoč tome, župljani su se nedjeljom i blagdanom okupljali i slavili svetu mislu na otvorenom. Razmišljajući o svemu tome vlč. Petrak odlučio je uvesti pobožnosti Gospi od Suza kroz devet dana. Ono što je tada naumio, ostvario je naredne godine, te je 23. kolovoza 1955. započela devetnica na temeljima razorene župne crkve, a posljednje večeri 31. kolovoza, poslije svečanog euharistijskog slavlja, poveo je procesiju s upaljenim svijećama oko istih temelja crkve. Razlozi zbog kojih je vlč. Petrak započeo devetnicu Gospi od Suza, osim duboke predanosti Majci Božjoj, bili su: molitva za duhovnu obnovu župe, očuvanje vjere pred najezdom bezbožnog komunizma te dobivanje dozvole za ponovnu izgradnju župne crkve.

 

Godinu za godinom, sve veći broj vjernika iz svih dijelova Hrvatske počeo je dolaziti u Pleternicu, usprkos sustavnom sprječavanju ondašnjih vlasti. Vjera naroda i njegova ljubav prema Mariji učini su da ostaci razorene crkve postanu mjesto molitve, naviještanja Božje riječi, slavljenje svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno zdravlje po zagovoru Gospe od Suza. Župnik Petrak brižno je i s ljubavlju 50 godina vodio župu, a 40 godina pobožnost Gospi od Suza, sve do 1994. kada odlazi u mirovinu. Njegovim nasljednikom imenova je vlč. Antun Čorković koji je s velikim marom nastavio promicati pobožnost, danas kao rektor svetišta u Pleternici. Utemeljenjem Požeške biskupije 1997. godine i zauzimanjem biskupa dr. Antuna Škvorčevića hodočašće Gospi os Suza u Pleternici dobilo je novo značenje. Godine 2005. proslavlja se 50. obljetnica štovanja Gospe od Suza. Župu posjećuje Nadbiskup Siracuse Mons. Giuseppe Costanzo 26. kolovoza 2005. i donosi dio originalnih moći Siracuske Gospe koje trajno ostaju u vlasništvu Pleterničkog svetišta. Također se 2005. godine izdaje i Dekret o uspostavi svetišta Gospe od Suza u Pleternici.

 

 

"Isuse usliši naše molitve - po Suzama svoje Presvete Majke!"

 


I ove godine 31. kolovoza, na posljednji dan devetnice Gospi od Suza, na brijeg kraj pleterničke župne crkve, skupilo se preko 30 000 vjernika iz više od 50 župa sjevernog dijela Hrvatske, kako bi sudjelovalo na središnjem misnom slavlju  koje je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Misno slavlje je kao i svake godine započelo procesijom u kojoj je nošen lik Gospe od Suza. Jedna od zanimljivosti koju treba istaknuti je ta da su i ovaj put trojica vjernika iz Pleternice nosila lik Gospe od Suza, a koja su to isto činila i na prvoj devetnici prije 60 godina. Pozdravljajući sve prisutne požeški biskup msgr. dr. Antun Ćorković je najprije Pleterničanima čestitao 60. obljetnicu Devetnice Gospe od Suza i 10. obljetnicu proglašenja svetišta, a potom je i istaknuo: „Vjerujem da je svatko od vas došao na ovo hodočašće nutarnjom jasnoćom srca koje vjeruje Bogu i s Marijom želi učvrstiti tu svoju vjeru i vjernost Bogu. A onda želi moliti s Isusovom majkom da Isus Krist uđe u ta nama počesto ranjena srca, tjeskobna, počesto i izgubljena, pa da u nama i po našim srcima niti naše obitelji i ova Hrvatska ne budu izgubljeni nego Bogom zahvaćeni.“ U propovijedi pak, biskup Škvorčević se osvrnuo na mnoge probleme koji danas tište ljude u Hrvatskoj. Kao uvod u propovijed iskoristio je biblijski tekst u kojemu Rahela plače nad sinovima koji su odvedeni u babilonsko sužanjstvo. „I ja sada želim s Rahelom progovoriti o naših hrvatskim suzama i tugama. A puno ih je, teško ih je sve pobrojiti. Vi jako dobro osjećate, dragi braćo i sestre, kako je Hrvatsku pritisnula ono što zovu ekonomska kriza pa je sve više među nama onih koji su siromašni, koji na svoj način gube ljudsko dostojanstvo. Ali tuga je još veća kad se cijele obitelji osiromaše, a imate djecu i mlade kojima treba osigurati budućnost i po njima i našu hrvatsku budućnost. Kad tamo, nama mladi, osobito oni koji su završili neke škole, odoše u inozemstvo. Osobito mladi iz Slavonije. Suze majki slavonskih su se na svoj način pridružile Rahelinim suzama jer odoše sinovi u tuđinu a domovina ostade pusta. Toliko bih volio s vama večeras moliti da nam političari i drugi koji vode brigu o nama, pomognu nama u Slavoniji da nam ona ne ostane sve pustija“ :istakao je biskup Škvorčević.

 

 

"Isuse pogledaj Suze One, koja te više od svih ljubila na zemlji - I koja te ljubi više od svih na nebu!"

 

 

Središnjem misnom slavlju 60. devetnice Gospi od Suza” prisustvovali su i mnogobrojni predstavnici političkog života općina, gradova, Županije i Republike Hrvatske među kojima i potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak. Svečanom misnom slavlju prisustvovali su i članovi „SKUU Franjo Strapač“, koje su otpjevali „Aronov blagoslov“, koji se u liturgiji čita na svakom početku nove godine.

 

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!

Tako neka stavljaju moje Ime nad sinove Izraelove, i ja ću ih blagoslivljati.

(Br 6,22-27)